Titel: Körning och huggning av ved.

Meddelare: J.A E-n

Socken/stad: Nora

Vid körning av ved och timmer användes antingen korta, styva stöttingar eller s.k. kördrög. Den senare var gjord som en stor lång kälke, med fyra stolpar, som sutto fast i kälken, när man då skulle lägga på en tung stock, så vinkade man omkull drögen och rullade stocken inpå stölarna, sedan rätade man med lätt-het upp drögen. Stängerna under densamma voro av trä. När de voro utslitna, så tog han "annerstangnavaren" med till skogs och högg ett par nya, som då sattes fast på stället. Det fanns ej något järn i dessa åkdon, överallt användes träpluggar.

Till fästande av skaklarna användes vridna björkvidjor, ävenså till hopkoppling av stöttingarna och till björnbindsle. Vidjorna gigo ofta utav, så körkarlen fick lov att ha ett reservlager vidjeringar med till skogen. Dessa placerades på "stölarna". Man hade den tiden inga sågar, så bränsleveden måste kapas med yxa, klabbas. När man då skulle hugga års veden, så legde eller bytte man ihop med en granne, för att bli så många, så hela stocken kapades på en gång. Ytterst på ändan finge yngre pojkar vara. Den grövre spånen, som man fick, användes att göra upp eld i, och "mörje" till kompost.

Ur pristävlan i Västernorrlands Allenhanda ?-17/1920.